Tensiunile mari SUA-Germania, motivul anularii intalnirii Iohannis-Trump

In aceasta dimineata, surse oficiale din Administratia Prezidentiale au confirmat presei ca la Cartierul General al NATO din Bruxelles, in marja Summit-ului NATO, va avea loc o intalnire bilaterala intre presedintele Romaniei Klaus Iohhanis si presedintele SUA Donald Trump.

Confirmarea a venit si din partea delegatiei americane.

Cand jurnalistii romani si americani se indreptau spre sala de intalnire pentru oportunitati de imagine, s-a anuntat faptul ca Donald Trump si-a anulat toate intalnirile bilaterale confirmate pentru ziua de 12 iulie. Implicit si cea cu presedintele Romaniei.

Surse diplomatice de la Cartierul General al NATO mi-au precizat ca in aceasta dimineata, programul Summit-ului a fost dat peste cap. Erau prevazute intalniri cu partenerii NATO Ucraina si Georgia, plus alte decizii pe care le regasiti aici :

https://www.nato.int/cps/en/natohq/events_156556.htm

Sursele mi-ai precizat ca tot programul a fost dat peste cap din cauza tensiunilor de ieri dintre SUA si Germania, in urma afirmatiilor facute de presedintele Donald Trump.

Desi dupa afirmatiile grave ale lui Trump de ieri dimineata a existat o intalnire bilaterala ieri dupa amiaza Trump-Merkel, asperitatile nu au disparut.

Dimpotriva, Trump a plusat fata de cererea exprimata pina ieri in legatura cu alocarea unui buget de 2% din PIB pentru aparare de catre toti aliatii din NATO. Din senin, Trump a dublat suma, a cerut ca toate statele NATO sa aloce 4% din PIB pentru aparare. Acest lucru este imposibil de facut intr-o economie predictibila, in care lucrurile se calculeaza de la un al la altul sau pe bugetari multianuale cu proiecte in derulare.

De exemplu, daca Germania ar decide prin absurd sa aloce maine 4% din PIB pentru aparare, asta ar insemna un blitzkrieg al inarmarii de peste 100 de miliarde de euro !

In aceasta dimineata, in cadrul reuniunilor Consiliului Nord Atlantic la nivel de sefi de stat si de Guvern cu partenerii Georgia si Ucraina, cancelarul german Angela Merkel a transmis aliatilor ca tensiunile dintre SUA si Germania nu s-au deblocat.

Drept urmare, intr-un gest fara precedent, partenerii au fost scosi din sala NAC, unde au ramas doar aliatii, pentru lamurirea aspectelor neclarificate dintre SUA si Germania.

La aceasta ora, discutiile continua, avand ca obiect bugetele apararii aliatilor, dar si temele invocate ieri de Trump in legatura cu North Stream, relatia cu Rusia si angajamentul SUA in Europa.

https://www.antena3.ro/externe/summit-nato-trump-a-anulat-intalnirea-cu-iohannis-478460.html

”Sunt momente complicate aici. Dintre toate întâlnirile la care am participat în atâția ani, nu am trăit un asemenea moment. La întâlnirea dintre șefii de stat și de guverne, discuțiile cu partenerii din Georgia au fost întrerupte, iar reprezentanții au fost dați afară, iar Germania a cerut o discuție între aliați în legătură cu discuțiile de ieri nelămurite între SUA și Germania. Afirmațiile făcute de Trump la adresa Germaniei nu s-au netezit, asperitățile sunt în continuare deși a existat o întâlnire bilaterală. Merkel a cerut încă o discuție pentru azi între aliați pentru lămurirea acuzațiilor aduse de SUA, a modului prin care Donald Trump pune problema, în special în privința bugetului pentru apărarea statelor NATO, dar și a chestiunii despre conducta de gaz pe care Germania vrea să o construiască pentru alimentarea cu gaz din Rusia”, a declarat Radu Tudor, trimisul special la Summitul NATO.

Politico.eu citeaza o afirmatie socanta care ar fi fost facuta de Trump :

https://www.politico.eu/article/trump-threatens-to-pull-out-of-nato/

Cititi articolul original aici: Tensiunile mari SUA-Germania, motivul anularii intalnirii Iohannis-Trump

Share This Post

Related Articles

© 2019 Monitorizare Presa. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress & Servicii SEO Cosmetice Ladys